;

Мит ли е, че българите ПОЧИВАТ най – много дни в годината?

Признайте си, че винаги, когато имате възможност, се възползвате от натрупването на официалните почивни дни. Струпването на празниците позволява на човек да си вземе глътка въздух, да открадне време за някое кратко пътуване, почивка за уикенда или да свършите дълго отлагани задачи, а защо не и ремонти 😊

В Европа най – много официални празници има във Финландия ( 15 ), следвана от Испания (14), а с най – малко са Унгария, Холандия – 8 официални празника.Любопитен факт е, че в Норвегия и Швеция Бъдни вечер и Нова Година не са официални празници.Извън Европа класация води Колумбия с 18 празнични дни.

Много от държавите с повече официални почивни дни имат малък годишен отпуск, например във Филипините имат 14 почивни дни и само 5 дни платен годишен отпуск.

Често се правят подобни класации, коя нация е най – мързелива и коя – най – работлива. Отдавна е доказано, че по -дългото работно време няма връзка с продуктивността. Все повече компании въвеждат 4-дневна работна седмица за увеличаване на продуктивността и като мярка срещу бърнаут – синдрома.

Според данните България е сред страните с по – дълга работна седмица в Европейския съюз – 40 часа. Но бизнеса потвърждава, че ефективно се работи само в 60 % от времето.

Намаленото работно време все още е експеримент и екзотична мода. Дотогава трябва да се примирим с по – дълги уикенди, които се събират с официалните празници или да ги слеем с някой и друг ден отпуск.

В интернет може да намерите календар на почивните дни през годината (2022) и предложения, кога е най – удобно да си пуснете отпуск.

Ако пък се чудите какво да правите с тези почивни дни, най – добрият избор е да планирате пътуване (а не да наваксвате с работата). Все пак идеята е да си починете.Вероятно вече сте се убедили и сами, че повече работа се върши именно след качествена почивка.

В раздел „Защо Варна“ може да разгледате нашите предложения за прекарване на времето си в града, в зависимост от сезона и предпочитанията ви.
 
Забавлявайте се!

Направете резервация директно през сайта.